Grad Omiš
 
 
     

Tvrđava Fortica
Cijelu bogatu i iscrpnu povijest gusarstva zorno predočuje tvrđava FORTICA koja se nalazi se na samom vrhu omiške Dinare. Za gusarenje to je bilo jako važno, jer se se s jednog mjesta moglo nadzirati veliko područje i na kopnu i na moru. Naime s kule Fortice pruža se pogled na cijeli grad, kanjon rijeke Cetine na otoke Brač, Hvar i Šoltu, zatim srednja Poljica. Sama svrha tvrđave bila je obrana od neprijatelja. Fortica je prvenstveno služila za sklonište i u slučaju da je Omiš bio opkoljen s tvrđave bi se bacile velike gromade kamenja koje bi porušile cijeli grad, a samim time bi se uništio i neprijatelje. Iz samog centra grada možete doći do tvrđave dobro uređenom stazom s putokazima, tako da nema bojazni da ćete se izgubiti. Do tvrđave možete stići pješice iz grada, preko naselja Baučići i popeti se na tvrđavu za 20- tak minuta i uživati u prekrasnom pogledu.

Šetnja do tvrđave Mirabella
Tvrđava Mirabella potječe iz 13. stoljeća. i služila je kao izvidnica od neprijatelja. S tvrđave Mirabele pruža se pogled na cijeli dio starog grada, Punte, Prika i Duća, ali i na cijeli brački kanal. To je tadašnjem mjesnom stanovništvu pružalo iznimnu zaštitu od neprijatelja.

Kanjon rijeke Cetine
Kanjon rijeke Cetine izniman zbog ljepote svoje flore i faune mjesto je koje svakako morate posjetiti ako boravite u Omišu, bilo da se samo šetate u prirodi, kupate i sunčate na riječnim plažama ili odlučite kušati delicije nekog od restorana u kanjonu rijeke Cetine, ovaj će vam posjet zauvijek ostati u sjećanju.

Župna crkva sv. Mihovila
Župna je crkva u Omišu posvećena sv. Mihovilu. Sagrađena je početkom XVII. Stoljeća, o čemu svjedoči natpis na latinskom na pobočnim vratima. Zvonik crkve dovršen je u XVIII. Stoljeću. Crkvu su sagradili mjesni graditelji, a objedinjuje značajke gotike, renesanse i ranog baroka. U niši iznad raskošnog kamenog ulaza nalazi se kip sv. Mihovila i prozorska ruža. Na crkvenim zidovima nalaze se grbovi mletačkih plemića i grb grada Omiša. Kameni se grbovi mogu vidjeti i na kućama bogatijih obitelji, a portreti uglednijih plemića na oltarnim slikama u crkvi.

Crkva sv. Petra
Crkva Sv.Petra na Priku, na desnoj obali rijeke Cetine, a u ispravama se prvi put se spominje 1074 g. Za vladavine kralja Slavca. U crkvu su ugrađeni ranokršćanski kameni dijelovi (kapiteli, nadvratnik, kamene rešetke na prozorima). Kraj crkve nalazio se je i benediktinski samostan, a potom i franjevački samostan.

Gradski muzej
U gradskom muzeju Omiša nalaze se kameni ulomci pronađeni u zaseoku Baučići koji svjedoče o antičkoj prošlosti Omiša, ulomci s rimskim natpisima i 33 i 51. god prije Krista, mramorni portret rimskog cara Tiberija, veliki dio antičkog žrtvenika posvećenog Augustu, rimski grobovi, nadgrađene stele, sarkofazi itd.

Kuća sretnog čovjeka
Središte Omiša čine kamene kuće povezane uličicama – kalama i trgovima na kojima se odvijao cjelokupni život. Po zanimljivim detaljima ističe se kuća u kojoj je smještena uprava Festivala dalmatinskih klapa, kao i kuća sretnog čovjeka nazvana je tako zbog natpisa na pročelju ove renesansne građevine:
“Zahvaljujem ti Gospodine što sam bio na ovom svijetu”.

Gusarske večeri i gusarska bitka
Krajem srpnja i početkom kolovoza u Omišu se organizira se višednevna manifestacija gusarske večeri kojom se pokušava dozvati u sjećanje i svijest sjajna gusarska prošlost grada Omiša. Za vrijeme gusarskih večeri možete uživati u različitim događanjima: večeri poezije na Mirabelli, gusarski dvoboji u gradskoj luci, koncerti u Borićima, likovne radionice i sl. Sredinom kolovoza u gradskoj luci odvija se prava simulacija bitke omiških gusara i Mlečana. Gusari u svojim malim, ali brzim brodovima napadaju veliki mletački jedrenjak u potrazi za blagom.

Ludi skokovi
Ludi skokovi je zabavna manifestacija koja se održava ljeti u Omišu. Prva godina kad se spominju ludi skokovi u Omišu je 1951. godina, a sada su skakači s Mula i njihove ludorije sa skokovima postali zaštitni znak Omiša. Svaki je skakač unosio nešto svoje u izvedeni skok, tako da brojni skokovi nose imena po svojim prvoizvoditeljima. Imena poznatijih skokova su : "skok na Peru Štelu", "skok na Marija Kiku", "skok na Marijana Vertikulu", "skok na puntižel", "skok ribara Palunka", "skok na palačinku", "skok Tarzana u penziji", "skok selena i petrusimula", "skok na Čehinju","skok na ranjenu ticu", "skok na bakalar", "skok na motiku".....

 
Istraži okolinu
 
:: Dioklecijanova palača
:: Tvrđava Klis
:: Planina Biokovo
:: Rijeka Cetina
:: Grad Omiš
:: Grad Makarska
:: Stara jezgra - Trogir

 

 
 
 
 
KONTAKT
 
 

Stanići, Velika Luka 18, Croatia

Mob 1: + 385 (0) 95 89 04 035

Mob 2: + 385 (0) 95 55 40 959

Email: anitatomasovic6@gmail.com

 
 
 
KUĆA KARLO
 
 

Apartman 1

Apartman 2

Apartman 3

 
 
 
ISTRAŽI OKOLINU
 
 

Grad Omiš

Grad Makarska

Tvrđava Klis

Dioklecijanova palača

 
 
 
INFO LINKOVI
 
 

TZ Split

TZ Omiš

TZ Makarska

Hrvatska turistička zajednica